Kenapa Anwar sebut “I support the security of the state of Israel”

Tinggalkan komen

Sama ada Anwar dah bangang atau dah sememangnya hilang akal ataupun Anwar nak sampaikan message pada funder luar negara tak tau la. Tapi sebagai umat Islam tidak sepatutnya Anwar kata sedemikian semasa diwawancara oleh the Wall Street Journal.

Bukankah lebih baik kalau Anwar kata “I wish there will be a long lasting peace between the Palestinian & Israel; both sides must be proactive to achieve that goal”

Betul kata pepatah, terlajak perahu boleh undur, terlanjak kata ….. harapnya semua penyokong Anwar sedar betapa sesumpahnya ketua umum PKR itu.

PAS bukan lagi dipimpin oleh Ulama

Tinggalkan komen

Blog AIDC melaporkan ceramah Hassan Ali yang mempertikaikan perjuangan PAS masa kini.

Benarlah seperti yang dikata, PAS kini hanya tinggal nama sahaja parti Islam, tetapi tiada lagi kepimpinan ulama’ kerana ulama’ tidak dipilih lagi menjadi pemimpin didalam PAS. Mat Sabu bukan ulama’, Mahfuz Omar bukan ulama’, Salehuddin Ayob pun bukan ulama’ … patut la Hassan dipecat dari PAS … ini kerana Hassan Ali pro ulama’ walaupun dia sendiri bukanlah ulama’

Kembalikan Selangor pada BN … kerajaan pakatan sampah pun tak boleh urus!!!

Tinggalkan komen

Sejak kebelakangan ini sampah-sampah dipersekitaran Bandar Baru Bangi nampak tak terterus. Mula-mula tak perasan sangat tapi mula tersedar bila kat dalam TV dan internet pun orang kecoh pasal sampah tak terurus dinegeri Selangor ini. Rupa-rupanya kerajaan negeri dibawah pimpinan Khalid Ibrahim dan Pakatan “Rakyat” yang mengaku hebat yang punya angkara.

Semuanya bermula bila mereka menamatkan kontrak Alam Flora pada 16 Oktober 2011, atas alasan bahawa alam flora banyak melantik subkontraktor yg pro UMNO.

Bagi aku tak taulah nak kata apa pun, kroni UMNO ka PAS ka DAP ka, kalau kerja bagus, on-time, tip-top tak dak hal.

Hari ni dah dua kali pusingan sampah tak diambil di Bandar Baru Bangi. Masalahnya sampah tersebut telah menjadi pusat pembiakan ulat sampah, dan ulat sampah ni dah boleh mengesot masuk dalam rumah. Jenuh seharian mencuci.

Tengahhari talipon talian Hotline¬†1-800-88-2824 … kata operator, kontraktor sampah dah lari … muahahhaha … apa punya gile … bayangkan kalau sebulan diorang tak ambik sampah, sanggupkah anda semua hidup dengan ulat sampah dan lalat berterbangan, bau yang busuk dan penyakit yang berleluasa datang dari sampah pampers, perut ikan, perut ayam, sayur dan buah busuk.

Pada semua warga Selangor, marilah tukar balik kerajaan negeri Selangor ni pada BN. Dah terbukti kerajaan Pakatan “Rakyat” ini tak boleh buat kerja. Isu pengurusan sampah adalah sangat besar. Ia berkaitan dengan kebersihan, menghindarkan penyakit dan mewujudkan persekitaran yang terbaik untuk kehidupan manusia.

Sampai sekarang kerajaan Khalid Ibrahim tak habis-habis menyalahkan UMNO itu dan ini, UMNO sabotaj la hapa la … apa punya cerita la ni … penyelesaiannya tidak dicari … sekarang hangpa dah jadi kerajaan hangpa kenalah selesaikan masalah rakyat ini … kalau tak boleh buat berhenti saja jadi kerajaan

Ini sangat berbeza dengan kerajaan BN yang selama ini sudah menyediakan program pengurusan sampah yang cemerlang. Kerajaan Pakatan Rakyat haram satu sen pun tak boleh buat kerja.

Link:

mstar: Kemana hilangnya pengutip sampah?

Borneo Post: Masalah sampah terserah pada Selangor

Selangordaily dot com: Masalah sampah semakin kritikal

harakahdaily: Sampah: Selangor buka talian hotline

Suarapakatanrakyatdotcom: Masalah sampah di Selangor makin meruncing

Langkah Anwar semakin sumbang

Tinggalkan komen

Tahniah pada Anwar Ibrahim yang dibebaskan oleh mahkamah dari tuduhan meliwat Saiful Bukhari setelah mahkamah merumuskan bahawa bukti DNA tidak dapat dipastikan 100% tidak terusik.

Namun pihak pendakwa raya dikatakan akan mengemukan rayuan untuk perbicaraan dimahkamah rayuan. Penyokong Anwar agak berang dengan tindakan yang bakal diambil oleh pendakwa raya itu, tetapi berdasarkan fakta Anwar sendiri telah mengemukakan rayuan penangguhan hampir 70 kali tanpa bantahan. Macam mana pulak rayuan dari pihak yg sebelah lagi tak boleh pula.

Keputusan pembebasan Anwar boleh dikatakan satu keputusan yg diluar jangkaan. Ini kerana pihak pembela sendiri cenderong untuk mengatakan bahawa liwat itu adalah “suka sama suka” bukan paksaan.

Apa pun strategi pembangkang untuk menjadikan kes anwar sebagai momentum tidak menjadi. Ia tak ubah seperti tsunami yg tiba-tiba hilang. Kejadian tiga bom meletup serangkai semasa hari keputusan pertuduhan anwar tidak boleh diambil ringan. Ini kerana dah memang sejak dari awal lagi puak2 pembangkang beriaya-iya benar hendak berhimpun. Azmin pun pernah mencanangkan hendak merobohkan diding penjara. Di harap polis mengambil tindakan yang sewajarnya.

Kini the economist pula melebelkan Anwar sebagai seorang tokoh yang tidak boleh dipercayai, gagal membentuk tokoh-tokoh pembangkang muda, dan menjadikan partinya sendiri sebagai hak milik keluarga.

The Economist: The end of sodomy 2.0

My News Hub: Mahkamah bebas Anwar, tapi liwat suka sama suka

DAP ganti PAS

Tinggalkan komen

Sudah semakin benar DAP menggantikan PAS. Didalam Pakatan DAP dilihat sebagai mastermind, PKR sebagai pencipta propaganda manakala PAS pembekal kepada kakitangan bawahan, orang-orang suruhan yang menuruti perintah DAP tanpa ragu dan was-was.

Kini DAP sudah boleh mengeluarkan apa sahaja pendapat, PAS akan menuruti satu persatu. DAP tidak suka jenama Islam, PAS tukar perjuangan dari negara Islam ke negara kebajikan. DAP tak suka hudud, PAS padamkan hudud dari perjuangan. DAP tak suka Hassan Ali, PAS cabut Hassan Ali dan buangkan dia jauh-jauh.

Jelas dan makin jelas PAS hanya menjadi pak turut pada DAP. DAP juga berura-ura mahukan kawasan melayu PAS diambil untuk diletakkan calon melayu ahli DAP sendiri. Bila ianya termakbul maka tiada lagi perlunya peranan PAS dalam pakatan, DAP dah boleh dapat undi melayu tanpa PAS. Maka benarlah DAP ganti PAS.

nga komeng menyamun ke???

Tinggalkan komen

blogger sekupangdua mendedahkan kemungkaran kerajaan DAP semasa memerintah Perak.

Dalam pada DAP menuduh BN macam-macam, hairan pula kita macam mana tender untuk Majlis Bandaraya Ipoh diproses oleh EXCO kerajaan negeri. Kan ke sepatutnya MBI sendiri la yang memproses tender tersebut.

BN bukan lagi barang naik

Tinggalkan komen

Alhamdulliah sejak Dato’ Seri Najib mengambil alih jawatan PM telah banyak yang dilakukan untuk mengurangkan beban rakyat. Sering kali BN dicop sebagai Barang Naik. Hakikatnya barang siapa yg tidak naik, tapi itu cerita lain.

Adapun harga barangan di Malaysia bukan sepenuhnya dikawal oleh kerajaan pusat. Hanya segelintir barang yang menjadi keperluan utama dikawal oleh kerajaan pusat agar harganya tidak terlalu tinggi. Harga minyak sebagai contoh dikawal oleh kerajaan pusat dengan subsidi, selain dari harga beras, gula dan minyak masak.

Bagi barangan lain ianya bergantung pada bekalan dan permintaan (supply and demand). Inilah yang menentukan harga barangan tersebut. Harga bawang misal kata bergantung pada keadaan semasa di China ataupun India yang merupakan pengeluar utama dan ia diimpot dari negara tersebut.

Kenapa harga barangan tersebut dinaikkan? Kerana ianya dinaikkan oleh pemborong. Sedangkan kalau pemborong tidak menaikkan harga pun boleh.

Harga rumah pun bukan kerajaan yang naikkan, tapi pemaju yang menetapkannya. Saya difahamkan bahawa di Selangor sebagai contoh, semasa BN menjadi kerajaan setiap kawasan perumahan mesti ada tiga jenis (1) Mahal (2) Sederhana (3) Murah. Ini adalah polisi kerajaan BN agar rakyat masih mampu membeli rumah. Namun pemaju seringkali merungut kerana mereka tidak boleh buat untung. Ini kerana hanya rumah mahal sahaja yg boleh buat untung. Kerajaan Pakatan Selangor yang ditadbir oleh bekas ahli koporat lebih suka menurut kehendak pemaju, maka kini tiada lagi rumah murah di Selangor, semuanya rumah mahal, apartment pun kalau ada yg berstatus kondo.

Nasib baik Dato’ Najib mengambil inisiatif untuk menubuhkan kedai 1Malaysia, kedai ikan 1Malaysia, klinik 1Malaysia dan juga skim rumah pertama, selain dari perumahan rakyat. Ini semua adalah inisiatif kerajaan.

Langkah2 yg diambil oleh kerajaan ini amat dialu-alukan oleh rakyat. Ingatlah lain parti yg membentuk, lainlah bentuk kerajaannya. BN telah terbukti sebuah kerajaan yang prihatin, cekap dan mesra rakyat. Semua pihak untung dibawah pemerintahan BN. Marilah semua bersyukur kepada Allah dan mudah-mudahan BN akan terus memerintah dan memberikan khidmat yang terbaik pada rakyat.

Older Entries Newer Entries