lynas, pembangkang dan himpunan hijau

2 Komen

Dengar kata la ni ada himpunan hijau la plak untuk membantah kilang lynas. Tak habis2 lynas dijadikan isu sedangkan apa yg diperkatkan oleh pembangkang adalah tidak benar sama sekali.

Dalam satu pertemuan antara penulis Maya dengan Lynas yang diadakan pada Oktober tahun lepas,  CEO Lynas telah memberikan kronologi berkenaan dengan masalah tersebut.

Isu Lynas mula-mula dibangkitkan oleh Tuan Ibrahim Tuan Man. Satu pertemuan antara Lynas dengan Tuan Ibrahim telah berjaya mendapat satu sepakat, antara lain, Tuan Ibrahim bersetuju dengan fakta yang dibentangkan bahawa Lynas hanyalah kilang pemprosesan bahan kimia yang biasa, bukannya berradioaktif.

Kemudian isu Lynas bangkit semua setelah Tuan Ibrahim menjadi calon untuk merebut kerusi Tim Presiden PAS pada pemilihan 2011. Ini bermakna Lynas sengaja dijadikan isu untuk menaikkan populariti dirinya sendiri.

Kemudiannya, AP PKR Fuziah “toron” telah mengambil alih menjadi juara dalam isu ini. Pelbagai pembohongan dilakukan, antaranya memanggil Doktor veterina, pakar sakit puan, dsbnya untuk menunjukkan betapa radioaktifnya kilang Lynas itu. Pun begitu kenyataan pakar sains nuklear tidak pula diminta, mahupun dicari. Ini kerana pakar sains nuklear sendiri menyatakan bahawa kilang Lynas itu bukan kilang radioaktif. Malahan dedahan menonton TV jauh lebih beradioaktif dari kilang Lynas pada jangka masa yang sama.

Bila kilang Lynas mengajak untuk mengadakan lawatan dan penerangan mereka tidak mahu datang.

Adapun kilang Lynas ditubuhkan di Malaysia dan Gebeng atas beberapa sebab:

1. Pada asalnya ia mahu dibina di China. Tetapi polisi kerajaan China sentiasa berubah-ubah, malahan tiada pembelaaan dari peniru harta intelek.

2. Ia juga pernah dicadangkan untuk dibina di Singapura. Tetapi kerajaan Singapura mengenakan cukai yang tinggi

3. Pembinaan kilang ini di Australia adalah hampir mustahil kerana pemprosesan bahan kimia memerlukan banyak air, manakala Australia sungguhpun ada bahan nadir, tetapi kekurangan air untuk industri. Ini menyebabkan pemprosesan menjadi terlalu mahal.

4. Malaysia dan Gebeng menjadi pilihan terbaik. Negara yg stabil, suasana perniagaan yang condusif, Gebeng dekat dengan pelabuhan Kuantan dan Pahang ada banyak sumber air.

Pendek kata Lynas bukanlah kilang radioaktif, sebalik hanya kilang pemprosessan bahan kimia, manakala bahan nadir merupakan objek operasi. Kewujudan Lynas bakal menjadi punca rezeki untuk beribu rakyat Malaysia, tidak mengira siapa. Ini juga akan turut menggalakkan pertumbuhan industri lain dipersekitannya untuk mendapatkan bekalan bahan mentah yg murah.

Bahan nadir bumi adalah bahan utama dalam peralatan teknologi masa kini, seperti handphone, computer, smartphone, tablet, termasuk juga untuk perubatan seperti MRI.

Jika tidak mahu bahan nadir bumi ini diproses, maka janganlah gunakan apa sahaja gadget teknologi terkini tersebut. Janganlah jadi hipokrit

Advertisements

Kenapa Anwar sebut “I support the security of the state of Israel”

Tinggalkan komen

Sama ada Anwar dah bangang atau dah sememangnya hilang akal ataupun Anwar nak sampaikan message pada funder luar negara tak tau la. Tapi sebagai umat Islam tidak sepatutnya Anwar kata sedemikian semasa diwawancara oleh the Wall Street Journal.

Bukankah lebih baik kalau Anwar kata “I wish there will be a long lasting peace between the Palestinian & Israel; both sides must be proactive to achieve that goal”

Betul kata pepatah, terlajak perahu boleh undur, terlanjak kata ….. harapnya semua penyokong Anwar sedar betapa sesumpahnya ketua umum PKR itu.

PAS bukan lagi dipimpin oleh Ulama

Tinggalkan komen

Blog AIDC melaporkan ceramah Hassan Ali yang mempertikaikan perjuangan PAS masa kini.

Benarlah seperti yang dikata, PAS kini hanya tinggal nama sahaja parti Islam, tetapi tiada lagi kepimpinan ulama’ kerana ulama’ tidak dipilih lagi menjadi pemimpin didalam PAS. Mat Sabu bukan ulama’, Mahfuz Omar bukan ulama’, Salehuddin Ayob pun bukan ulama’ … patut la Hassan dipecat dari PAS … ini kerana Hassan Ali pro ulama’ walaupun dia sendiri bukanlah ulama’

Langkah Anwar semakin sumbang

Tinggalkan komen

Tahniah pada Anwar Ibrahim yang dibebaskan oleh mahkamah dari tuduhan meliwat Saiful Bukhari setelah mahkamah merumuskan bahawa bukti DNA tidak dapat dipastikan 100% tidak terusik.

Namun pihak pendakwa raya dikatakan akan mengemukan rayuan untuk perbicaraan dimahkamah rayuan. Penyokong Anwar agak berang dengan tindakan yang bakal diambil oleh pendakwa raya itu, tetapi berdasarkan fakta Anwar sendiri telah mengemukakan rayuan penangguhan hampir 70 kali tanpa bantahan. Macam mana pulak rayuan dari pihak yg sebelah lagi tak boleh pula.

Keputusan pembebasan Anwar boleh dikatakan satu keputusan yg diluar jangkaan. Ini kerana pihak pembela sendiri cenderong untuk mengatakan bahawa liwat itu adalah “suka sama suka” bukan paksaan.

Apa pun strategi pembangkang untuk menjadikan kes anwar sebagai momentum tidak menjadi. Ia tak ubah seperti tsunami yg tiba-tiba hilang. Kejadian tiga bom meletup serangkai semasa hari keputusan pertuduhan anwar tidak boleh diambil ringan. Ini kerana dah memang sejak dari awal lagi puak2 pembangkang beriaya-iya benar hendak berhimpun. Azmin pun pernah mencanangkan hendak merobohkan diding penjara. Di harap polis mengambil tindakan yang sewajarnya.

Kini the economist pula melebelkan Anwar sebagai seorang tokoh yang tidak boleh dipercayai, gagal membentuk tokoh-tokoh pembangkang muda, dan menjadikan partinya sendiri sebagai hak milik keluarga.

The Economist: The end of sodomy 2.0

My News Hub: Mahkamah bebas Anwar, tapi liwat suka sama suka

DAP ganti PAS

Tinggalkan komen

Sudah semakin benar DAP menggantikan PAS. Didalam Pakatan DAP dilihat sebagai mastermind, PKR sebagai pencipta propaganda manakala PAS pembekal kepada kakitangan bawahan, orang-orang suruhan yang menuruti perintah DAP tanpa ragu dan was-was.

Kini DAP sudah boleh mengeluarkan apa sahaja pendapat, PAS akan menuruti satu persatu. DAP tidak suka jenama Islam, PAS tukar perjuangan dari negara Islam ke negara kebajikan. DAP tak suka hudud, PAS padamkan hudud dari perjuangan. DAP tak suka Hassan Ali, PAS cabut Hassan Ali dan buangkan dia jauh-jauh.

Jelas dan makin jelas PAS hanya menjadi pak turut pada DAP. DAP juga berura-ura mahukan kawasan melayu PAS diambil untuk diletakkan calon melayu ahli DAP sendiri. Bila ianya termakbul maka tiada lagi perlunya peranan PAS dalam pakatan, DAP dah boleh dapat undi melayu tanpa PAS. Maka benarlah DAP ganti PAS.

nga komeng menyamun ke???

Tinggalkan komen

blogger sekupangdua mendedahkan kemungkaran kerajaan DAP semasa memerintah Perak.

Dalam pada DAP menuduh BN macam-macam, hairan pula kita macam mana tender untuk Majlis Bandaraya Ipoh diproses oleh EXCO kerajaan negeri. Kan ke sepatutnya MBI sendiri la yang memproses tender tersebut.

BN bukan lagi barang naik

Tinggalkan komen

Alhamdulliah sejak Dato’ Seri Najib mengambil alih jawatan PM telah banyak yang dilakukan untuk mengurangkan beban rakyat. Sering kali BN dicop sebagai Barang Naik. Hakikatnya barang siapa yg tidak naik, tapi itu cerita lain.

Adapun harga barangan di Malaysia bukan sepenuhnya dikawal oleh kerajaan pusat. Hanya segelintir barang yang menjadi keperluan utama dikawal oleh kerajaan pusat agar harganya tidak terlalu tinggi. Harga minyak sebagai contoh dikawal oleh kerajaan pusat dengan subsidi, selain dari harga beras, gula dan minyak masak.

Bagi barangan lain ianya bergantung pada bekalan dan permintaan (supply and demand). Inilah yang menentukan harga barangan tersebut. Harga bawang misal kata bergantung pada keadaan semasa di China ataupun India yang merupakan pengeluar utama dan ia diimpot dari negara tersebut.

Kenapa harga barangan tersebut dinaikkan? Kerana ianya dinaikkan oleh pemborong. Sedangkan kalau pemborong tidak menaikkan harga pun boleh.

Harga rumah pun bukan kerajaan yang naikkan, tapi pemaju yang menetapkannya. Saya difahamkan bahawa di Selangor sebagai contoh, semasa BN menjadi kerajaan setiap kawasan perumahan mesti ada tiga jenis (1) Mahal (2) Sederhana (3) Murah. Ini adalah polisi kerajaan BN agar rakyat masih mampu membeli rumah. Namun pemaju seringkali merungut kerana mereka tidak boleh buat untung. Ini kerana hanya rumah mahal sahaja yg boleh buat untung. Kerajaan Pakatan Selangor yang ditadbir oleh bekas ahli koporat lebih suka menurut kehendak pemaju, maka kini tiada lagi rumah murah di Selangor, semuanya rumah mahal, apartment pun kalau ada yg berstatus kondo.

Nasib baik Dato’ Najib mengambil inisiatif untuk menubuhkan kedai 1Malaysia, kedai ikan 1Malaysia, klinik 1Malaysia dan juga skim rumah pertama, selain dari perumahan rakyat. Ini semua adalah inisiatif kerajaan.

Langkah2 yg diambil oleh kerajaan ini amat dialu-alukan oleh rakyat. Ingatlah lain parti yg membentuk, lainlah bentuk kerajaannya. BN telah terbukti sebuah kerajaan yang prihatin, cekap dan mesra rakyat. Semua pihak untung dibawah pemerintahan BN. Marilah semua bersyukur kepada Allah dan mudah-mudahan BN akan terus memerintah dan memberikan khidmat yang terbaik pada rakyat.

Older Entries