Presiden MCA sudah pun memberikan kata putusnya … namun adakah Presiden UMNO berani untuk mempertahankan martabat dan maruah org Melayu yang sudah pun dipijak2 oleh golongan rasis Cina?

18/8/2010: Pemuda UMNO Sabah pertahankan ingatan Muhyiddin (Utusan)

“Seperti MCA yang berjuang untuk kepentingan orang Cina, UMNO juga mempunyai kewajipan tersendiri iaitu menjaga hak orang Melayu dan bumiputera.

“Tetapi jangan sampai mengeluarkan kenyataan yang bersifat ‘menjolok sarang tebuan’ kerana ia tidak akan membantu kearah persekitaran perkauman yang kondusif sebagaimana kita semua harapkan,” katanya di sini hari ini.

18/8/2010: MCA makin berani ketepikan perlembagaan (Utusan)

“MCA nampaknya semakin berani mengetepikan ketetapan Perlembagaan yang telah memperuntukkan hak bumiputera dan bukan bumiputera di negara ini dengan mengemukakan pelbagai tuntutan sehingga menimbulkan rasa serba salah di pihak kerajaan sendiri,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, Puteri UMNO kesal kerana setiap kali orang Melayu memperkatakan tentang hak yang telah ditetapkan di sisi Perlembagaan, ia akan dikatakan perkauman atau rasis.

“Sedangkan kaum lain pula bebas melaung-laungkan tuntutan mereka atas alasan itu adalah hak yang mesti diperjuangkan dan tidak pula dikatakan rasis.

“Sehubungan itu, orang Melayu mesti membuka mata melihat seperti mana kaum-kaum lain sanggup bersatu hati memperjuangkan tuntutan mereka,” katanya.

18/8/2010: Perkasa buat laporan polis …. (Utusan)

“Soi Lek langsung tidak mengambil kira sensitiviti rakyat Malaysia yang majoritinya penduduk Melayu. Saya tahu ramai daripada kaum lain yang marah dengan ucapan beliau.

“Sesiapa yang membangkitkan rasa tidak puas hati dan mempersoalkan keistimewaan sesuatu kaum, ia adalah menyalahi undang-undang selain boleh didakwa di mahkamah.

“Beliau (Soi Lek) seharusnya sedar bahawa kenyataannya di dalam ucapan itu boleh mencetuskan rasa kurang senang di kalangan kaum bumiputera khususnya Melayu,” katanya ketika ditemui di pekarangan IPD Dang Wangi di sini hari ini.

Advertisements