Tidak dinafi keputusan Malaysia yang tewas tipis 2-3 dan 0-2 pada Manchester United minggu lepaas menceriakan peminat-peminat bola negara. Keputusan tersebut walaupun masih kalah tapi tak lah seburuk yang dijangkan. Ingatkan Malaysia bakal kena paling kurang 4 bijik gol atau lebih.

Keputusan perlawanan dengan MU tidak bolehlah dijadikan ukuran prestasi semasa skuad kebangsaan. Namun ia memberikan petuntuk bahawa jika semangat melawan dan strategi yang baik dapat dikekalkan secara konsisten maka sudah pasti kedudukan skuad negara dapat dipertingkatkaan. Apa yang dapat dilihat ialah potensi itu ada, tetapi untuk menggilap potensi tersebut adalah amat sukar. Mudah-mudahan K. Rajagopal berjaya dalam misinya.

Dalam pada itu status liga negara pula seringkali berubah-berubah. Malahan dilaporkan akan berlaku rombakan lagi pada liga M. Ini berikutan kegagalan2 kelab dan negeri dalam menguruskan kewangan mereka. Rentetan dari itu, ada kelab yang menarik diri dari pertandingan hingga struktur liga terpaksa dirombak.

Sebagai peminat bola, rombakan2 demi rombakan rasanya bukanlah sesuatu yang baik. Mungkin ada baiknya jika format Liga M kembali semula pada pertandingan peringkat negeri dan kelab. Pisahkan sahaja keduanya. Apa salahnya kalau dibuat satu liga negeri, biar satu division aje, tapi semua negeri bertanding, lapan yang terbaik dapat teruskan ke piala Malaysia. Piala FA pula kalah mati antara semua pasukan negeri untuk pemain2 junior bawah 23 tahun. Bagi kelab pula mereka boleh bertanding piala FAM … buat kalah mati sahaja … ini bakal mengurangkan beban perbelanjaan kelab-kelab terbabit … setiap tahun pertandingan terbuka pada mana2 kelab yg mahu bertanding.

Apa yang kita hendakkan ialah kemeriahan bolasepak itu kembali menceriakan dunia peminat bola negara. Sistem yang ada sekarang mungkin cuba diadaptasi dari negeri luar yang berteraskan kelab-kelab professional. Ia tidaklah salah, tetapi kekuarangan kelab2 tempatan juga persatuan negeri ialah kewangan, beban kewangan itulah yang menjadi puncanya.

Ada baiknya kalau kita mula kecil-kecil semula seperti era 80an dan 90an yang perasaannya cukup meriah sekali. Apa yang penting ialah liga negeri harus dijadikan sebagai liga peringkat tertinggi dengan pemainnya bermain secara professional. Cukuplah 14 pasukan diperingkat negeri. Dalam 14 itupun, jurulatih skuad kebangsaan ada sekurang2nya 154 pilihan pemain untuk diserap keperingkat kebangsaan jika hanya kesebelan utama diambil kira.

Pasukan kelab pula biarlah untuk amatur, dan sebaiknya dibuat begitu. Lihat sahaja Selangor MPPJ. Juara Piala Malaysia 2003. Masuk 2006 telah mengalami masalah kewangan dan berkubur terus pada 2007. Ini bukan sebarang pasukan. MPPJ sendiri adalah antara Majlis Perbandaran (kini Bandaraya) yang mempunyai kewangan yang agak besar. Tetapi hanya mampu hidup tak sampai 10 tahun. Malahan banyak lagi kelab2 lain yang bermasalah dan trend yang hampir sama diperlihatkan dengan kelab2 lain.

Sebenarnya peminat2 bola tak kesah pun kalau liga M hanya ada pasukan negeri sahaja. Malahan lebih seronok rasanya begitu. Anak2 negeri biasanya akan kembali menyokong negeri masing, inilah yang membuatkan ianya meriah.

Bukan bilangan pasukan yang bertanding itu punca meriah. Sedikit pun tak pe asalkan menghiburkan. Nak menguruskan pun senang

Advertisements