Kes raba-meraba biasa berlaku dalam keadaan yang sesak. Lelaki biasanya dikaitakan sebagai peraba, manakala wanita pula sebagai yang kene raba. Mengapa kes raba boleh berlaku? Salah satu sebabnya adalah kerana ransangan nafsu yang diperolehi secara visual ataupun bau yang memberikan tafsiran pada mental untuk menggerakkan anggota seperti tangan untuk memegang bahagian tertentu individu yang lain.

Sebelum anggota badan diaktifkan, mental peraba telah membuat penilaian terperinci dengan keadaan semasa. Dalam hal ini keadaan yang sesak memberikan satu kesempatan pada siperaba untuk menyelamatkan diri dari ditangkap dengan perbuatannya.

Di Jepun khabarnya, golongan wanita telah meminta untuk diwujudkan coach khas untuk wanita demi untuk mengelak dari diraba. Golongan lelaki juga turut meminta agar diwujudkan satu coach khas untuk lelaki sahaja, untuk mengelakkan diri dari dituduh meraba. Ini kerana terdapat kes-kes tuduhan palsu tetang lelaki meraba.

Nampaknya kalau nak berlaku adil memang kena wujudlah coach berasingan untuk lelaki dan perempuan.  Tapi boleh jadi juga yang perempuan itu diraba oleh perempuan juga. Dan lelaki itu diraba oleh lelaki juga. Dunia akhir zaman macam-macam boleh jadi. Samalah dengan kes Dato’ Seri Anwar dengan bekas “coffee boy” nya Saiful Bukhari. Kes bakal disebut dimahkamah pada 1 Julai ini.

Apa pun, janganlah diamalkan perbuatan meraba ini, baik antara lelaki-perempuan, perempuan-lelaki, perempuan-perempuan atau lelaki-lelaki.

Advertisements