Bagi mengelakkan Barisan Nasional (BN) dari terus malu dengan siri kekalahan pilihan raya kecil, Pengarah Pilihan raya PAS Pusat, Dato’ Mustafa Ali mencadangkan parti itu tidak meletakkan calon dalam pilihan raya kecil di Dewan Undangan Negeri (Dun) Manik Urai nanti.

” Oleh kerana senario BN yang kini berfikir soal duit yang tidak ada dan membazir (jika buat pilihan raya). Saya cadangkan Umno tak payah masuk dalam pilihan raya kecil. Saya yakin BN akan kalah. Duit habis, malu lagi,” katanya.

Jelasnya, PAS akan mengikut perlembagaan yang ditetapkan, dengan meletakkan calon dalam pilihan raya Dun Manik Urai nanti.

Malu kalah PRK, BN dinasihat tidak letak calon, HarakahDaily, 22/5/09

Begitulah pendapat Mustafa Ali, Pengarah Pilihanraya PAS yang juga salah seorang tokoh kanan PAS.

Apa dah kemaruk kuasa benarkah PAS? Atau adakah PAS sudah dihinggapi sikap bongkak? Ingatlah bahawa hanya Allah yang berkuasa menentukan kalah atau menang.

Malang sekali kenyataan ini keluarkan ketika keluarga Allahyarham masih bersedih dengan kehilangan insan yg disayangi. Macam seolah-olah bersorak pula dapat buat pilihanraya lagi. Agaknya kalau Mustafa Ali yg kerahmatullah macam mana pulak riaksi keluarga beliau dengan kenyataan sebegini.

Apa pun soal BN akan bertanding atau sudah jelas, seperti yg dinyatakan oleh pengerusi BN, yg mana BN hanya akan bertanding jika kekosongan berlaku kerana kematian atau kerana undang2 seperti yang termaktud dalam perlembagaan. Ini adalah demi kerana hendak memelihara demokrasi. PAS sendiri pun pernah memboikot PRK atas pelbagai alasan, seharusnya BN juga layak untuk melakukan perkara yg serupa. 

 

Advertisements